Dorostenky mají za sebou vydařenou premiérovou sezonu. Parádní počin, jsem na holky pyšný, říká trenér Novák

Před uplynulou sezonou vstoupil náš klub do staronového projektu. Po několika letech došlo totiž k obnovení dívčí složky. Po spolupráci s 1. FbK Tábor byl založen tým v kategorii dorostenek. Nově postavené družstvo se popasovalo skvěle se všemi nástrahami a obsadilo hned v premiérovém ročníku parádní čtvrtou příčku! Jak vnímal průběh sezony hlavní lodivod Martin Novák?

Martine, jak se zpětně ještě ohlížíš za první sezonou dorosenek?
Do sezóny jsme v podstatě vstupovali jako outsideři. Máme tým složený z několika okolních měst a vesnic, daly se tedy očekávat určité začáteční problémy. Vše však šlo od začátku velmi dobře, holky si od prvního tréninku velmi sedly a už bylo jen na nás zlepšovat herní stránku. Konečné umístění na čtvrtém místě beru jako velký úspěch hlavně s ohledem na získaný počet bodů. V průběhu sezóny jsme začali pomýšlet i po umístění v první trojce, poté se ale bohužel projevila sehranost a zkušenosti vedoucích týmů a ztratili jsme důležité body. Na první sezonu ale parádní počin a jsem na holky pyšný.

Stanovili jste si před sezonou nějaké cíle? 
Hlavním cílem bylo utvořit skvělou partu, chtěli jsme, aby holky florbal bavil. To si myslím, že se povedlo na jedničku. Dalším cílem bylo uhrát nějaký ten bod, přesný cíl jsme si neurčovali. Posledním cílem bylo posunout se herně, to se taktéž povedlo. Za mě tedy hlavní cíle splněny a můžeme se posunout zase o krok dále.

Co hodnotíš jako největší úspěch sezóny. V čem udělaly holky podle tebe největší progres? 
Velkým úspěchem je pro nás, že jsme dokázali kromě jednoho soupeře porazit minimálně jednou každého. Obrovským a cenným úspěchem byla výhra nad Světlou nad Sázavou, kdy to byl úžasný florbal z obou stran. Další úspěch beru nedávný turnaj v Písku, kdy jsme jeli s oslabenou sestavou a novými holkami v týmu. Tento turnaj dopadl na jedničku, jelikož jsme oba zápasy vyhráli a porazili favorita. Hlavní ale bylo semknutí týmu, to je pro nás to hlavní. Holky se dokáží v těžkých situacích semknout a držet při sobě. Největší úspěch beru partu, kterou jsme vytvořili a sezonu jsme si užili. 

Co byl podle tebe naopak váš největší nedostatek? 
Náš největší nedostatek je naše koncovka, kdy máme spoustu skvělých šancí během zápasu, ale nedokážeme je proměňovat. Na tréninku nám to jde perfektně, poté přijde zápas a je po srandě. Na tomto musíme hodně zapracovat. Další bolestí jsou přesilovky, při kterých jsme dostali i pár gólů. 

Z důvodu organizace tým téměř postrádal letní přípravu. Mohl to být ten jeden z hlavních rozdílů od prvních třech celků?
Určitě ano, v podstatě jsme začali pořádně trénovat až v září, takže nebyl vůbec čas se moc připravit. I tak jsme se ale rychle zlepšovaly a byly vyrovnaným týmem. 

Ty ses k trénování vrátil po několikaroční pauze. Jak to těžké bylo? 
Těžké to bylo moc, vyšel jsem z toho a nastavit zase hlavu zpátky bylo těžké. Moc mi pomohl Eda Chalupa a holky, kdy jsme od začátku spolupracovali jako bychom byli zajetý tým. Jsem ale moc rád, že jsem se vrátil, protože takhle úžasný tým jsem nikdy neměl a věřím, že naše cesta je teprve na začátku a můžeme ještě mnoho dokázat. 

Zmínil jsi Edu Chalupu, vytvořil si s ním trenérské duo. Jak probíhala vaše spolupráce na střídačce? 
Od začátku jsme si moc dobře sedli, v 95% máme shodný názor a v tom zbytku se umíme velmi dobře dohodnout. Ve všech směrech jsme se doplňovali a myslím si že to přineslo výsledky. Nesmím ale zapomenout také na Vojtu Brože, který nás trenérsky doplnil během sezony a je nedílnou součástí realizačního týmu.

Co tým čeká během období mezi sezonami?
Bez jakékoli přestávky jedeme dál. Na konci června nás čeká mezinárodní turnaj v Brně, poté v červenci v Praze a srpnu taktéž v Praze, což bude generálka na novou sezónu. Čekají nás tedy těžké prověrky. Během léta ještě samozřejmě také soustředění. 

Družstvo zůstává skoro celé pohromadě. To může být velká výhoda, že? Ano odchází nám pouze jedna hráčka, naopak se budeme snažit ještě tým třeba o jednu dvě hráčky doplnit. Výhoda je to určitě obrovská, většině týmům odchází mnohem víc hraček a tak věřím, že z toho budeme těžit.

Martine, mockrát děkuji za rozhovor. Jsme rádi, že jsi zpět v trenérském sedle a do další sezony přejeme hodně zdaru!